Η μουσμουλιά των βουνών ή μεσπιλιά ανθίζει την άνοιξη και ο καρπός της, παρότι είναι καλοσχηματισμένος το φθινόπωρο, δεν τρώγεται παρά μόνο όταν πιάσουν τα κρύα και πέσουν τα φύλλα του δένδρου. Τότε μαλακώνει και γλυκαίνει κάπως. Από το όλο φρούτο μικρό μέρος είναι φαγώσιμο, καθώς μεγάλο χώρο καταλαμβάνουν τα κουκούτσια.
Ελληνικές ποικιλίες:
Στην Ελλάδα καλλιεργούνται κυρίως ντόπιες ποικιλίες, όπως η «Ροζενών» από την Κορινθία και η «Τουρλωτή» από την Κρήτη (οι ονομασίες οφείλονται σε ομώνυμα χωριά των περιοχών). Κυκλοφορεί και ένα είδος καλλωπιστικής μουσμουλιάς, το Eriobotrya japonica coppertone, το οποίο είναι ένας ιδιαίτερα δημοφιλής στις ΗΠΑ θάμνος. Πρόκειται για διασταύρωση της Μουσμουλιάς με το θάμνο ραφιολεπίς η ινδική, που ανθίζει την άνοιξη με ροζ/μωβ λουλούδια.