Follow Us

+30 698 2925 249
info@fytorio-pasxalis.gr

Δευ - Σαβ 9.00 - 19.00
Κυριακές 9.00 - 18.00

axladia
Η Αχλαδιά καλλιεργείται σε όλα τα περιβάλλοντα που έχουν τουλάχιστον 400 ώρες κρύο και ελάχιστες θερµοκρασίες όχι κατώτερες των –25οC. Οι καλοκαιρινές και η Φθινοπωρινές ποικιλίες προτιµούν εύκρατο πεδινό περιβάλλον.

Έδαφος: Ο τύπος του εδάφους προσδιορίζει και την επιλογή του Υποκειµένου. Είναι απαραίτητη η ανάλυση του εδάφους για: Ενεργό ασβέστιο, ph, αγωγιµότητα, διαθέσιµα µάκρο και µίκρο στοιχεία και οργανική ουσία. Όταν χρησιµοποιείται σαν Υποκείµενο η Κυδωνιά προτιµώνται εδάφη πλούσια σε χούµο, βαθιά, δροσερά µε ενεργό ανθρακικό ασβέστιο όχι ανώτερο του 6-7%. Σε κάθε περίπτωση να αποφεύγονται εδάφη πολύ αργιλώδη ή ασφυκτικά ή ξεπλυµένα.
axladia 2

Υποκείμενα

Το Υποκείµενο παίζει ένα ρυθµιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των φυτών. Ρυθµίζει την ζωηρότητα, την ανάπτυξη, την είσοδο στην παραγωγή, την παραγωγικότητα και την ποιότητα των καρπών.

  • OHxF 333

Θεωρείται ως ηµινάνο, της ίδιας ζωηρότητας από την Κυδωνιά ΒΑ 29και ΒΡ 1. Στη χώρα µας εισήχθη πριν από πολλά χρόνια και χρησιµοποιείται κυρίως ως υποκείµενο της ποικιλίας WILLIAM’S. Οι αποδόσεις του είναι σχετικά χαµηλές και σε µερικές ποικιλίες προκαλεί µικροκαρπία και πιθανή καρπόπτωση πριν την συγκοµιδή.

  • Cotogno ADAMS
  • Cotogno SYDO
  • Cotogno BA 29

Πρώιµες-Καλοκαιρινές

Αυτές οι ποικιλίες είναι κυρίως για το Νότο. Πέρα από την Coscia την κοντούλα και το κρυστάλλι, υπάρχουν µερικές καινούργιες ποικιλίες που διακρίνονται για τα χαρακτηριστικά τους ειδικότερα η Etruska και η Carmen η οποία µπορεί να είναι µια ενδιαφέρουσα εναλλακτική σε σχέση µε την Precoce di Fiorano.

  • Coscia
  • recoce di Fiorano
  • Santa Maria
  • Etruska
  • Κρυστάλλι (τσακώνικο)
  • Κοντούλα 1/6
  • Κοντούλα 7/9
  • Carmen

Kαλοκαιρινές ποικιλίες

Στην κατηγορία αυτή κυριαρχεί η Williams Η Ηighland. Στις καλοκαιρινές ποικιλίες µε κόκκινη επιδερµίδα διακρίνονται η Μax Red Barlett και η Sensation. Με µερικά προβλήµατα σε σχέση µε την παραγωγικότητα.

Φθινοπωρινές ποικιλίες

Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν ποικιλίες που ενδιαφέρουν κυρίως τον Βορρά. H Abate Fetel , η Passa Crassana ,η Cascade, η Concorde. Οι δύο τελευταίες είναι στην διαδικασία αξιολόγησης

  • Abate fetel
  • Passa crassana
  • axladia

Κλάδεμα αχλαδιάς

Κλάδεμα μόρφωσης

Το κλάδεμα το οποίο έχει καθιερωθεί στην αχλαδιά για να πάρει το δένδρο σχήμα είναι η παλμέττα. Τα κλαδιά σχηματίζουν με τον κεντρικό άξονα γωνία 45 μοιρών και προκειμένου να πάρουν την επιθυμητή θέση πρέπει να δεθούν με πλαστικά κορδόνια. Είναι δύσκολο σχήμα και χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Όταν το δένδρο μας φτάσει σε ύψος 2,5-3 μέτρα, τα κλαδιά που θα μας δώσουν καρπούς, τα κλαδεύουμε πολύ λίγο και βέβαια αφαιρούμε πάντα τα ξερά κλαδιά και αραιώνουμε εκεί που είναι πολύ πυκνά.

Κλάδεμα καρποφορίας

Πραγματοποιείται θερινό κλάδεμα για την καλύτερη ανάπτυξη των καρπών, βελτιώνοντας τη ποιότητα τους. Γίνεται τους μήνες Μάιο-Ιούλιο, σε δένδρα που έχουν ζωηρή ανάπτυξη και απομακρύνουμε τους βλαστούς που έχουν μήκος 20-25 εκατοστά είτε με το χέρι είτε με ψαλίδι.

Πραγματοποιείται χειμερινό κλάδεμα, με την πτώση των φύλλων, το φθινόπωρο. Τους ετήσιους βλαστούς δεν τους αγγίζουμε, ενώ τους υπόλοιπους τους κόβουμε στα 2/3 του μήκους τους.

Αυστηρό κλάδεμα έχει σαν αποτέλεσμα τη μη καρποφορία.

Λίπανση αχλαδιάς

Η αχλαδιά έχει μεγαλύτερη ανάγκη σε άζωτο συγκριτικά με την μηλιά, ενώ οι απαιτήσεις της σε φώσφορο και κάλιο είναι περιορισμένες. Η ποικιλία Passa Crassana είναι απαιτητικότερη σε άζωτο όταν είναι εμβολιασμένη σε κυδωνιά.

Μια γενική λίπανση για την αχλαδιά, για έναν κήπο 10 τ.μ., είναι η προσθήκη: 0,15 kg N-0,05 kg P-0,1 kg K, στο τέλος του χειμώνα και συμπληρωματικά την άνοιξη προσθέτουμε 0,15 kg νιτρικής αμμωνίας ή 0,33 kg νιτρικού ασβεστίου, σε περίπτωση που το PH του εδάφους είναι χαμηλό.

Όπου υπάρχει δυνατότητα για κοπριά, χορηγούμε 20 kg και επαρκούν για 2 χρόνια.

Εχθροί της αχλαδιάς

Ψύλλα της αχλαδιάς

Ψύλλα της αχλαδιάς: το ενήλικο του εντόμου μοιάζει με πολύ μικρό τζιτζίκι. Προνύμφες και ενήλικα μυζούν τους χυμούς των φύλλων, των βλαστών και των καρπών. Αφήνουν απεκκρίματα που κολλάνε (μελιτώδη απεκκρίματα) που ευνοούν την εμφάνιση μυκήτων και συχνά νεκρώνεται η θέση του φύλλου όπου βρίσκεται η μελιτώδη σταγόνα.

Παρουσιάζονται νεκρωτικές κηλίδες στα φύλλα, έχουμε κολλώδεις καρπούς, καθυστερημένη βλάστηση, χλωρωτικά φύλλα ή ακόμα και φυλλόπτωση.

Χαρακτηριστικό της προσβολής από ψύλλα είναι ότι τοποθετούν τα αυγά τους σε σειρές στη κάτω επιφάνεια των φύλλων, κατά μήκος του κεντρικού νεύρου. Το καλοκαίρι μειώνεται ο πληθυσμός τους και το φθινόπωρο αυξάνει πάλι. Το έντομο αυτό προσβάλει μόνο την αχλαδιά.

Ασθένειες της αχλαδιάς

Φουζικλάδιο της αχλαδιάς

Φουζικλάδιο της αχλαδιάς: πολύ διαδεδομένη και σοβαρή ασθένεια. Προσβάλει φύλλα, άνθη, καρπούς και σε σοβαρή μορφή και τα κλαδιά Στα φύλλα εμφανίζονται στη κάτω πλευρά κηλίδες με βελούδινη υφή, στους βλαστούς παρατηρούνται κηλίδες οι οποίες στην πορεία εξελίσσονται σε φλύκταινες. Ορισμένες ποικιλίες, όπως η Τσακώνικη, είναι ευαίσθητες, δεν πρέπει να φυτεύονται σε υγρά μέρη και χρειάζεται μεγάλη προσοχή την άνοιξη.
50a593ef01dbe

Βακτηριακό κάψιμο

Βακτηριακό κάψιμο: προκαλείται από το βακτήριο Erwinia amylovora. Το βακτήριο εισέρχεται στο δένδρο από τα άνθη, τα φύλλα και τους τρυφερούς βλαστούς. Θερμοκρασία μεταξύ 18-30 βαθμούς Κελσίου και βροχερός καιρός είναι οι κατάλληλες συνθήκες για την εξάπλωση της ασθένειας. Οι ποικιλίες που δείχνουν μεγάλη ευπάθεια σε αυτή την ασθένεια είναι οι Passa Crassana, Κοντούλα, Abate Fetel, Packham’s Triumph και μικρότερη οι Conference και Kaiser.
50a5947dddada

Καλλιεργητικές φροντίδες αχλαδιάς

Νοέμβριος-Δεκέμβριος-Ιανουάριος-αρχές Φεβρ.: κλαδεύουμε τα δένδρα με σκοπό να απομακρύνουμε βλαστούς που τυχόν έχουν προσβληθεί, ελέγχουμε για ζιζάνια και ψεκάζουμε με χειμερινό εντομοκτόνο αν έχει εμφανιστεί ψύλλα.

Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος: κόβουμε τα ζιζάνια, εφαρμόζουμε άζωτο και αν χρειάζεται φώσφορο και κάλιο, ελέγχουμε για φουζικλάδιο και για έντομα, κάνουμε το πρώτο αραίωμα των καρπών.

Μάιος-Ιούνιος-Ιούλιος: αρδεύουμε, αραιώνουμε με το χέρι, ελέγχουμε για ασθένειες και εχθρούς, εφαρμόζουμε Ν, Ρ και Κ μέσω της άρδευσης.

Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος: ελέγχουμε για ασθένειες και εχθρούς, έλεγχος για ζιζάνια, άρδευση αν χρειάζεται και αφαιρούμε προσβεβλημένα τμήματα

*κάποιες από τις αναφερόμενες ποικιλίες δεν πολλαπλασιάζονται από το φυτώριό μας.