Κερδισµένοι στο ταµείο και φέτος οι καρυδοπαραγωγοί του κάµπου
Βασιλική Πασχάλη-Τσαντοπούλου| 15/10/2017 – 06:38 πμ
Κερδισµένοι στο ταµείο βγαίνουν και φέτος οι καρυδοπαραγωγοί του θεσσαλικού κάµπου. Στη φετινή ξέφρενη κούρσα οι τιµές άγγιξαν τα 4, 20 ευρώ το κιλό στο κελυφωτό και οι καρυδοπαραγωγοί του νοµού Τρικάλων έχουν κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους. Ωστόσο παρά την επιτυχία, ο αριθµός δένδρων που έχει φυτευτεί στην Ελλάδα δεν καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς σύµφωνα µε τον διοκτήτη φυτωρίου καρυδιάς, Βασίλη Σαργιώτη. Το γεγονός φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη σύστασης οµάδων παραγωγών, σύµφωνα µε τον καλλιεργητή Χάρη Κατράνα.
Από την Αγγλία στα Μεγάλα Καλύβια είναι «µία ανάσα απόφαση», υποστηρίζει ο κ. Κατρανάς, που εγκατέλειψε τον αστικό τρόπο ζωής για να γυρίσει στα πάτρια εδάφη. «Όταν έπεσαν οι µισθοί και οι εργατοώρες έγιναν ατελείωτες, το κοµµάτι γης που ξαφνικά κληρονόµησα έγινε η αιτία να αλλάξω επάγγελµα. Τότε ξεκίνησα την έρευνα για το είδος της καλλιέργειας που θα ακολουθούσα. Στην περιοχή Εφτάρια των Μεγάλων Καλυβίων υπάρχουν εδώ και δεκαετίες αυτοφυείς άγριες καρυδιές». Οι άγριες καρυδιές ήταν η αφορµή για να µπει σε µία καλλιέργεια που όπως υποστηρίζει ο ίδιος έχει µέλλον. «Η συγκεκριµένη καλλιέργεια γίνεται κερδοφόρα στον 5ο χρόνο της, ενώ σε βάθος 12ετίας θα αποφέρει το λιγότερο 500 κιλά το στρέµµα ετησίως. Αυτή τη στιγµή χονδρικής για την α΄ ποιότητα κελυφωτού είναι στα 4,20 ευρώ και η ψίχα χονδρικής 12-16 ευρώ το κιλό». Ο ίδιος βέβαια εγείρει το ζήτηµα της ανάγκης σύστασης οµάδων παραγωγών: «Αυτή θα µας αποφέρει µείωση κόστους παραγωγής, µε την κοινή χρήση µηχανηµάτων καλλιέργειας και επεξεργασίας, διαπραγµατευτικό ατού λόγω της αύξησης της ποσότητα ς και αναγνωσιµότητα προϊόντος, µεγαλύτερη εµπειρία στη καλλιέργεια, προοπτική στις εξαγωγές, πιστοποιητικά ποιότητας και διαχείρισης και επιδοτήσεις».
Η μικρή προσφορά και αυξημένη ζήτηση δημιουργούν χώρο για νέουςΤις φήµες για κορεσµένη αγορά καρυδιών στην Ελλάδα διαψεύδει ο γεωπόνος και ιδιοκτήτης φυτωρίου καρυδιάς στα Τρίκαλα, Βασίλης Σαργιώτης. «Ο αριθµός δένδρων που έχει φυτευτεί στην Ελλάδα έως σήµερα, δεν καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, που φτάνουν πλέον τους 20.000 τόνους» τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει: «Σήµερα εισάγουµε 5.000 τόνους ετησίως, ενώ η ζήτηση για το ελληνικό ποιοτικό καρύδι είναι µεγάλη και από το εξωτερικό».
Ο κ. Σαργίωτης ως ειδικός αναλύει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος που θέλει να µπει στην καλλιέργεια: «Το κόστος εγκατάστασης ανά στρέµµα φτάνει τα 150-250 ευρώ για την προετοιµασία του αγρού και την αγορά των δενδρυλλίων. Σε αυτά πρέπει να προσθέσει κανείς 50-80 ευρώ για το σύστηµα άρδευσης. Το κόστος συντήρησης της καλλιέργειας που τα πρώτα χρόνια είναι µικρό, αυξάνεται παράλληλα µε την ανάπτυξη των δέντρων και κυµαίνεται από 50-200 ευρώ το στρέµµα. Προσωπικά είµαι υπέρµαχος της πυκνής φύτευσης. Το παραγόµενο προϊόν είναι εύκολα συντηρήσιµο µε αποτέλεσµα να εκµηδενίζεται σχεδόν η δυσάρεστη παράµετρος της ευπάθειας που υπάρχει στα άλλα προϊόντα. Μια µέση παραγωγή κυµαίνεται από 300-500 κιλά το στρέµµα. Πολύ σπάνια πέφτουν οι αποδόσεις κάτω από 300 κιλά στους συνεπείς παραγωγούς και τις πολύ καλές ζώνες, που διαθέτουν ελαφριά εδάφη µε καλή αποστράγγιση, χωρίς υψηλή ατµοσφαιρική υγρασία και ήπιους ανέµους. Τα έσοδα της καλλιέργειας από έναν σύγχρονο καρυδεώνα είναι ικανοποιητικά συνυπολογίζοντας τις περιορισµένες εργατοώρες».
πηγη:agrenda