Ο εμβολιασμός των δέντρων είναι μια βασική τεχνική για διάφορους λόγους: κάποιοι επιθυμούν διαφορετικές γεύσεις φρούτων από ένα μόνο δέντρο, ενώ άλλοι επιθυμούν να εξοικονομήσουν χρήματα εμβολιάζοντας μια κοπή στο δικό τους υπάρχον δέντρο αντί να αγοράσουν ένα εμβολιασμένο σπορόφυτο. Το άρθρο αυτό θα εστιάσει ειδικά στα βήματα για τον εμβολιασμό των κερασιών.
Συνήθως, οι κερασιές εμβολιάζονται σε άλλες κερασιές, όπου το ριζικό υλικό πρέπει να είναι ανθεκτικό σε ασθένειες, παράσιτα και διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Ένα ευαίσθητο ριζικό απόθεμα δεν μπορεί να αποφέρει μια καρποφόρα συγκομιδή.
Τα κεράσια μπορούν επίσης να εμβολιαστούν σε γλυκά κεράσια, κάτι που είναι δημοφιλές λόγω του υψηλού ποσοστού επιτυχίας αυτών των μοσχευμάτων. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει τη συγκομιδή δύο τύπων μούρων από ένα δέντρο – μια δελεαστική προοπτική. Επιπλέον, πολλοί πέτρινοι καρποί εμβολιάζονται σε διαφορετικά είδη δαμασκηνιάς και οι κερασιές μπορούν επίσης να επωφεληθούν από αυτή την τεχνική. Οι ρίζες δαμάσκηνων μπορεί να οδηγήσουν σε ισχυρότερα κλαδιά, καθιστώντας τα ικανά να υποστηρίξουν μια μεγάλη απόδοση φρούτων.
Η ιδανική περίοδος για εμβολιασμούς κεράσι είναι το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου, ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο, αλλά τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται την άνοιξη όταν ο χυμός κυλάει ενεργά. Αφού τα κεράσια μπορούν να είναι ευέξαπτα, το εαρινό μόσχευμα είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για αρχάριους.
Υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες μέθοδοι εμβολιασμού, αλλά το μόσχευμα με μοσχεύματα (μοσχεύματα με πλάκες) είναι συχνά η πιο επιτυχημένη. Για τον εαρινό μόσχευμα, τα μοσχεύματα θα πρέπει να παρασκευάζονται στα τέλη του φθινοπώρου μετά την πτώση των Για καλοκαιρινά ή φθινοπωρινά μοσχεύματα είναι απαραίτητα τα φρεσκοκομμένα τμήματα Τα κοψίματα πρέπει να έχουν μήκος 10-15 εκατοστά και διάμετρο 5-7 χιλιοστά.
Οι πιο αποτελεσματικές τεχνικές μοσχεύματος για τα κεράσια περιλαμβάνουν βελτιωμένο μόσχευμα splice (“με γλώσσα”), μόσχευμα σχισμής και μόσχευμα φλοιού. Οι νέοι κηπουροί ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν με αυτές τις μεθόδους.
Για έναν αναλυτικό οδηγό βήμα-βήμα για το μοσχεύσιμο σχισμών, ανατρέξτε σε άρθρα για τον εμβολιασμό κεράσι και άλλα συναφή είδη, καθώς οι διαδικασίες είναι παρόμοιες.
Για να επιτευχθεί ένα επιτυχημένο μόσχευμα νάρκης, βεβαιωθείτε ότι το ρίζο και η κοπή έχουν παρόμοιο πάχος. Συνήθως χρησιμοποιούνται φωτοβολίδες 1-2 ετών. Η διάμετρος του ρίζα μπορεί να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από εκείνη της κοπής -κατά 1-1,5 mm- αλλά όχι το αντίθετο. Είναι απαραίτητο να ευθυγραμμιστούν στενά τα στρώματα του καμβίου για μια ισχυρή σύνδεση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εμβολιασμού.
Για να ξεκινήσετε το μόσχευμα, χρησιμοποιήστε ένα κοφτερό μαχαίρι μοσχεύματος για να δημιουργήσετε μια τομή 3 εκατοστών τόσο στο ρίζα όσο και στην κοπή.


leave a comment